HTTPS och varför!

Från juli 2018 kommer Google att kräva användandet av HTTPS på hemsidor.

Då Mirakuru arbetar med att skapa hemsidor försöker vi hålla oss uppdaterade med de nya kraven som sökmotorer och likande har. Det är en ständig utveckling och det som gäller idag kan vara förlegat redan nästa vecka. Vårt mål är att samtliga sidor vi skapar ska följa de riktlinjer och lagar som ställs på hemsidor idag.

Från juli 2018 flaggar Google alla sidor som inte har HTTPS som osäkra. Med detta menas att sidorna får en varningsbild där Google påvisar för användaren att det finns risker för att din data kan kapas då den inte är krypterad.


ÄR HTTPS VIKTIGT?

Beroende på vilken typ av hemsida som du skapar eller redan har så är det mer eller minder viktigt. Det finns inget negativt med att konvertera eller skapa sidan med HTTPS som grund.

Fördelarna är att du skapar en bättre och tryggare upplevelse för dina besökare.

Idag rankar Google HTTPS sidor högre i sökresultat och andra sökmotorer följer mycket av det Google sätter som mål. Google vill att nätet ska bli tryggare för dig som användare och genom att införa HTTPS som standard skapar Google en bra mall för andra att följa.

Google kommer med största sannolikhet att kräva HTTPS av samtliga rekommenderade sidor framöver. Detta är dock en långsiktig process och kommer ta tid.

HTTPS är extra viktigt för dig som driver webbutiker eller andra sidor där kundens kontoinformation och personlig data kan riskeras att kapas. Att inte har HTTPS på sidan kan även avskräcka kunder från att genomföra sina köp på din sida.

Driver du en sida som inte sparar information om kunden/besökaren finns det ingen panik i bytet med det finns inga negativa effekter med att transformera din sida till HTTPS.

Rent tekniskt, VAD ÄR HTTPS?

HTTPS är ett protokoll för överföring av krypterad information mellan en webbserver och en webbläsare. Det är en beskrivning av hur informationen ska skickas mellan två datorer på ett säkert sätt. Genom att sidan har HTTPS skapar den en privat(krypterad) förbindelse mellan din dator och servern som den webbplatsen du besöker ligger på. Sidor som inte använder HTTPS skickar din information i klartext mellan klienterna och om den informationen kapas kan ”hackaren” läsa av din information i klartext. Använder du HTTPS kommer informationen vara krypterad och göra informationen obrukbar för kaparen.

Kapare kan inte manipulera den informationen som visas i din webbläsare. Säkra sidor med HTTPS skapar en tryggare närvaro på internet där din integritet och personliga information inte hamnar på villovägar.

Kan jag konvertera en gammal sida från http till HTTPS?

Beroende på vilket system du använder för att driva din hemsida så är processen olika. Vi på Mirakuru använder oss av WordPress och Surftown (som har ett giltigt SSL certifikat) som plattform och webbhotell. Det är många faktorer som gjort att vi valt just denna kombination.